Czy warto jadać orzechy nerkowca

Orzechy cieszą się dużą popularnością, zwłaszcza wśród osób, które przepadają za zdrowymi i naturalnymi przekąskami. Najlepiej byłoby sięgać po różne rodzaje orzechów, bo każdy z nich posiada nieco inne właściwości. Dobrze byłoby bliżej przyjrzeć się chociażby orzechom nerkowca. Warto docenić je nie tylko za wyjątkową kruchość i delikatny smak, ale i za liczne właściwości prozdrowotne.

Jak nerkowce działają na nasz organizm?

Orzechy nerkowca można znaleźć w każdym supermarkecie, jak również w sklepach ze zdrową żywnością. Nie sposób odmówić im pozytywnego wpływu na stan naszego zdrowia. Stanowią skarbnicę nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają walczyć chociażby ze zbyt wysokim poziomem złego cholesterolu. W nerkowcach nie brakuje także cennego białka. Warto zaznaczyć, że orzechy te są stosunkowo lekkostrawne, zwłaszcza po namoczeniu. Wydaje się więc, że bez obaw mogą sięgać po nie osoby zmagające się ze schorzeniami układu pokarmowego. Zawarte w nich witaminy z grupy B, korzystnie wpływają na układ nerwowy i trawienny. Ponadto, orzechy nerkowca dobrze wpływają na stan skóry, gdyż znajduje się w nich sporo cennych antyoksydantów. Mowa tu chociażby o witaminie E. 

Jakie zastosowanie znalazły orzechy nerkowca?

Dzięki przyjemnemu smakowi i wyjątkowej miękkości, orzechy nerkowca znajdują szerokie zastosowanie kulinarne. Można wykorzystać ich nawet do przygotowania wegańskiego twarożku czy śmietanki. Sprawdzą się także w roli kremu do ciast. Nerkowce można także dodawać do owsianek, budyniów czy też innego rodzaju deserów. Nerkowcami można wzbogacić także koktajle, zwłaszcza jeśli chcemy, aby stały się one bardziej sycące. Orzechy te mogą stanowić również przekąskę samą w sobie. Doskonale smakują zarówno w asyście gorzkiej czekolady, jak i owoców. Ważne jest jednak to, aby zachować umiar w spożywaniu tego rodzaju przekąsek. Orzechy nerkowca należy bowiem uznać za dosyć kaloryczne produkty.